Babák költöztek a Gödöllői Királyi Kastélyba

By | Egyéb

Babakiállítás mutatja be a népviselet legszebbjeit a Gödöllői Királyi Kastélyban. Újváry Tamás igazgatóval készített interjút a Vasárnap.hu a kiállításról.

– Hogyan kerülnek népviseletes babák a Gödöllői Királyi Kastély kiállítótereibe?

A népviseletes babák jelenléte nem ismeretlen a kastély életében. A kiegyezést követően Erzsébet királyné és Ferenc József is gyakran használta az épületegyüttest. Több, mint 2000 éjszakát töltöttek Gödöllőn.

Gyakorta itt voltak a királyi család gyermekei is, akiknek – beleértve Rudolf trónörököst is – népviseletes babái voltak.

– Magyar viseletbe öltözött babái voltak a Habsburg trónörökösöknek?

Volt természetesen az is, de nem csak magyar, mivel a Monarchiának – az osztrákok és magyarok mellett – volt még 23 más különböző nemzetisége is. A babák feladata az volt, hogy a gyermekeket játszva tanítsák, és lehetővé tegyék azt, hogy már az öltözetükről felismerjék a királyi kastélyba érkező vendégeket.

Azaz már akkor fontos szerepük volt a népviseletbe öltöztetett babáknak.

– Ha jól tudom a különböző babáknak nem csak a királyi gyermekek nevelésében volt szerepe.

Igen, a babákkal nemcsak játszottak a királyi kastélyban, hanem még készítették is. Nem is akárkik, hanem saját kezűleg a királyi család gyermekei. A feljegyzésekből tudjuk, hogy adventkor az volt a szokás, hogy a gödöllői gyermekeknek saját kezűleg készítettek ajándékokat. Sajnálatosan erről többet nem tudunk, mivel egyetlenegy ilyen baba sem maradt ránk. Annyi azonban bizonyos, hogy ezeket pedig Erzsébet királyné, illetve Gizella és Mária Valéria főhercegnők személyesen osztották szét az iskolákban, illetve az egyházi közösségekben. Festetics Mária udvarhölgy naplójából tudjuk, hogy egy alkalommal egy kislánynak nem jutott baba, aki ezen nagyon elszomorodott.

Mária Valéria hercegnő ezért hazaszaladt, és a saját, legszebb babáját ajándékozta a kislánynak.

Népviseleti babakiállítás a Gödöllői Királyi Kastélyban (Fotó: Szennyes Krisztián, Vasarnap.hu)

Akkor a babák és a királyi kastély kapcsolatai valóban régre nyúlnak vissza.

Így van, mondhatni, hogy „visszatértek” a népviseleti babák hozzánk, igaz azonban, hogy a most kiállításra kerülő babák nem a kastély gyűjteményéből valók, hanem kortárs alkotások. A most látható babákat két évtizeddel ezelőtt Máriabesnyő plébánosa, P. Nagy László Tamás atya kezdte gyűjteni. Egykor még ő kapott néhány ilyen népviseletbe öltöztetett babát a búcsúra érkező vendégektől. A máriabesnyői templomnál kialakításra kerülő múzeumhoz kérte fel Gergő atyát, hogy folytassa a népviseletes babák gyűjtését. Sajnálatosan Tamás atya húsz éve elment közülünk, időközben a Máriabesnyői Múzeumnak is más sorsot szántak. Ennek ellenére az elmúlt két évtizedben Gergő atya folytatta ezt a kitartó gyűjtőmunkát.

Így mára közel száz népviseletbe öltöztetett babával rendelkezik, melyet egy egyedülálló babakiállítás során advent első hétvégéjétől a nagyközönség is megtekinthet a Gödöllői Királyi Kastélyban.

A szombaton nyílt babakiállítást 2022. február 13-ig, térítésmentesen tekinthetik meg az érdeklődők.

– A babákon kívül mivel találkozhatnak még a látogatók?

A babákon kívül hagyományos népviseletes ruhákat is bemutatunk, különböző tájegységekről. Nemcsak kicsi ruhák lesznek, hanem felnőtt méretű, felpróbálható ruhák is. Nemcsak a magyar nép viseleteit fogjuk bemutatni, hanem a Magyarországon élő kisebbségek és nemzetiségekét is. Emellett lesz népviselet bemutató és különböző népi foglalkozások, koncertek is.

– Mennyire lehet fontos az, hogy a fiatalok megismerjék a különböző népviseleteket?

Saját gyermekeimről is tudom, hogy ha egy királylánynak a ruháit kell lerajzolni, akkor azzal viszonylag könnyedén megbirkóznak, de egy magyar népviseleté már lényegesen nehezebben megy. Nem csodálkozhatunk ezen, mert mindezekkel a viseletekkel lényegesen ritkábban találkozhatnak.

Ezért is fontos a népi hagyományokat gyermekeink felé is bemutatni.

Az adventi készülődés során hétvégenként igyekszünk a gyerekeknek megmutatni, hogy dédszüleink hogyan is öltözködtek hétközben és az ünnepnapokon. Nemcsak egy kiállítással tesszük mindezt, hanem múzeumpedagógiai foglalkozásokkal is.

Forrás és képek: Vasarnap.hu

Magyarországon fellépett a „Mała Armia Janosika”

By | Hírek, Kultúra
2021. December 18-án a Szent II. János Pálnak szentelt „Dwa Bratanki” koncert mellett a budapesti Eiffel Műhelyházban fellépett a kiváló „Mała Armia Janosika”.

A társulat oldalán ezt olvashatjuk: „Egy hegyvidéki górál folklór együttes avagy egy művészeti csoport, amelyet a górál kultúra inspirált, ugyanakkor egyéb kultúrákhoz is kapcsolódnak, mindezt úgy, hogy képesek túllépni az alap sémákon; motiváltak a zenei kreativitásra, a látókör szélesítésére és mindezt csupa szenvedéllyel végzik. A zenei projekt ötletadója Damian Pałasz – hegedűművész, zenész és vizionista, aki 2015 februárjában Raba Wyżnában megalapította a górál hegedű- és nagybőgő zenei szekciót.” A Mała Armia Janosika mintegy 180 tagot számlál, ezzel pedig a legnagyobb podhalei górál népi társulat. Az együttesben Raba Wyżna- és környékbeli gyerekek és fiatalok tevékenykednek. A társulat székhelye Raba Wyżnában található, rendszeresen turné koncerteken vesznek részt és Lengyelország szerte fellépnek. Részt vesznek a különféle népi, ünnepi, pápai és hazafias programokon. A „Hadsereg” (Armia = Hadsereg) először lépett fel Magyarországon.

A koncert fellépés ötletadója a magyar Bese Gergő atya volt, aki együttműködött a budapesti Lengyel Intézettel, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-vel, a varsói Lengyel-Magyar Wacław Felczak Intézettel, a lengyel nemzetiségi szószólóval, a Kelet-Európai Fiatalok Egyesületével és a Fővárosi Lengyel Önkormányzattal. Különösen nagy segítséget nyújtott Kövér László házelnök, valamint Gulyás Gergely tárca nélküli miniszter. A vendégek között jelen volt prof. Jerzy Snopek a feleségével, Andrzej Kalinowski, a Lengyel Nagykövetség Konzuli és Lengyelségi Osztályának a vezetője, valamint dr. Rónayné Słaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló.

Forrás: polonia.hu

A PestiSrácok.hu segítségével érkezett meg Magyarországra a Béke Királynője szobra Medjugorjéból

By | Egyéb, Nagyvilág
A szombati napon érkezett Magyarországra az új Béke Királynője szobra – számol be a PestiSrácok.hu. A 180 centiméteres alkotást a Német Máltai Szeretetszolgálat munkatársai hozták el a boszniai Medjugorjéból Balatonszemesre, ahol Bese Gergő atya és Neugebauer Viktor munkatársunk vette át. A szobor jelenleg már Dunavecsén van, ahol hamarosan ünnepélyes keretek között újra felállítják majd azon a helyen, ahol pár hete a korábbi alkotás vandalizmus áldozata lett.

A PestiSrácok.hu által meghirdetett adománygyűjtés során már több felajánlás is érkezett, azonban a szobor biztonsága érdekében egy kamerarendszert is szeretne a helyi egyházközség telepíteni, ami további forrásokat igényel. Ennek érdekében tehát továbbra is kérjük kedves olvasóinkat, hogy aki teheti és anyagi helyzete megengedi, támogassa a helyi közösség ügyét. Az eddigi felajánlásokat pedig hálásan köszönjük!

Forrás és fotó: PestiSracok.hu

Myślenice Királynéja

By | II. János Pál pápa, Kultúra

A pandémia miatt egyre többen osztanak meg a közösségi oldalakon egykori utazásaik emlékeit, fényképeit. Nehezen viseljük a bezárást, ezért virtuális utazásra hívjuk kedves olvasóinkat. Terveink szerint bejárjuk  Dél – Lengyelország népszerű, illetve kevésbé ismert kegyhelyeit. Az utazásunkban vezetőink: Bese Gergő és Deák Roland. 

Read More

Kalwaria Zebrzydowska – a lengyel Jeruzsálem

By | Hírek, II. János Pál pápa, Nagyvilág, Zarándoklatok

A pandémia miatt egyre többen osztanak meg a közösségi oldalakon egykori utazásaik emlékeit, fényképeit. Nehezen viseljük a bezárást, ezért virtuális utazásra hívjuk kedves olvasóinkat. Terveink szerint bejárjuk  Dél – Lengyelország népszerű, illetve kevésbé ismert kegyhelyeit. Az utazásunkban vezetőink: Bese Gergő és Deák Roland.  Read More