Limanowa – Fájdalmas Anya Szentélye

Március 23-a, a Lengyel – Magyar Barátság napja van. Ennek a napnak a tiszteletére ismételten egy csodálatos kegyhelyre kalauzoljuk a kedves olvasókat. Sorozatunkban bejárjuk  Dél – Lengyelország népszerű, illetve kevésbé ismert Mária kegyhelyeit. Az utazásunkban vezetőink: Bese Gergő és Deák Roland. 

Limanowában az első templomot a 16. század elején kezdték építeni és a 17. században fejezték be, azonban 1769-ben teljesen leégett. A templom kincsei közül, csupán a Fájdalmas Anya szobrát és egy 16. századból való keresztelő kutat tudtak megmenteni. 

A következő templomot a 18. század végén építették, azonban ez a templom se bizonyult hosszú életűnek, mert 1909-ben lebontották. Mai épületet 1910 és 1918 között építették. A templomot 1921-ben szentelték fel és 1991-ben Szent II. János Pál pápa bazilika rangra (basilika minor) emelte. 

A szecessziós stílusban épült bazilika a lengyel művészet elemeit hordozza magában. A templom belsejében számos festett üvegablak található, melynek egy részét Józef Mehoffer tervezte.

A Fájdalmas Anya kegyszobrát a főoltáron találjuk. A szobrot a 14. században hársfából faragták, kb. 90 cm magas (koronával együtt közel 100 cm). A szobor azt a jelenetet ábrázolja, amikor Mária az ölében tartja halott Krisztusát. Az alkotó és a keletkezés helye ismeretlen, arról se tudni, hogyan került Limanowába a szobor. 

Prof. Józef Dutkiewcz kutatásaiból tudjuk, hogy a sziléziai szobrásziskolából származhat 1300 és 1375 tájáról. A reformáció idején kerülhetett Limanowában, hiszen korábbi helyéről a protestánsok eltávolították. 

1545 körül egy jámbor vándor vitte magával és helyezte el Modarkában (1 km-re Limanowától) egy út széli hársfában állott, mint képesfa. Ebben az időben kezdődött a Fájdalmas Anya tisztelete. 1668-tól egy kápolnában tisztelik már Mária szobrát, melyet Krakkó püspöke, Mikołaj Oborski szentelt fel. 

Sebastian Liśkiewicz atya 1745-ben úgy határozott, hogy a szobrot a Limanowai templomba helyezi el, ezt azonban a modarkai bíró nem engedélyezte. Megállapodás a szobor áthelyezéséről 1753-ban született. 

1966 szeptember 11-én megkoronázta a szobrot a Krakkói érsek, Karol Wojtla, több püspök és pap, valamint százezer hívő jelenlétében. A korona ellopása után II. János Pál pápa 1983 június 22-én, egymillió hívő jelenlétében újra megkoronázta a kegyszobrot. 

A szobrot számos hálaajándék veszi körül. Két festményt is találunk, mely a megfeszítést és Mária megkoronázását ábrázolja.  

A kereszténység 2000. évfordulóját a limanoviak azzal ünnepelték, hogy monumentális, 35 méter magas keresztet építettek a Városi-hegy tetejére. Az alapkövet 1998. október 3-án, Fr. Piotr Bednarczyk püspök áldotta meg. 1999. június 16-án a keresztet II. János Pál pápa áldotta meg, aki Limanowába látogatott hetedik lengyelországi zarándoklata során, úton Krakkóból Stary Sączig, ahol Kingát szentté avatta.  

A kereszt a Beszkidek szinte minden helyéről látható, és a kiváló megvilágításnak köszönhetően mérföldkő mind nappal, mind éjszaka. A megvilágított keresztúti állomások a hegy lábától a keresztig vezetnek. A zarándokhely nagy népszerűségnek örvend a zarándokok és turisták között. 

A kereszt magassága 37 méter, szélessége pedig 13 méter. A kereszt vasbeton alapja 9 méter magas, benne pedig egy csodaszép kápolna áll a  Limanowai Pieta másolatával.

Fordította: Bese Gergő és Deák Roland

Képek: Petrovics Anna; www.ziemialimanowska.pl; bazylika-limanowa.pl