Zsúfolásig megtelt a templom a csángók első magyar miséjén

By 2019-01-27Hírek, Kultúra

Már az első, a püspökség által engedélyezett magyar nyelvű misére zsúfolásig megtelt a bákói Szent Miklós templom – jelentette a Mandiner.

Miután néhány nappal ezelőtt kiderült, hogy a Jászvásári Püspökség engedélyezi a rendszeres magyar nyelvű szentmiséket a csángók számára, vasárnap Bákóban sor is került arra, amire az egyházmegye 1884-es fennállása óta nem volt példa. Csángó szervezetek és velük szolidaritást vállalók harminc éve küzdöttek a magyar nyelvű, rendszeres misék lehetőségéért.

Január 27-én számos csángó faluból érkeztek népviseletbe öltözött csoportok, a hívek teljesen megtöltötték a templomot – jelentette a Mandiner.

Nyisztor Tinka néprajzkutató, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének (MCSMSZ) vallási felelőse elmondta,

igazi ünnepi hangulat uralkodott a templomban.

Hozzátette: az első magyar misét egyórás szentségimádás előzte meg, és már erre is majdnem megtelt a templom. A szentségimádás során többek között a keresztúti áhítatosságot imádkozták, melynek minden stációja után egy-egy magyar éneket énekeltek el.

„Olyan tiszta szívből énekelt mindenki és olyan szakralitása volt az egésznek, hogy érezni lehetett az erőt, ami a közösségben van” – idézte Nyisztor Tinkát a romkat.ro portál.

Csángó szervezetek – bár üdvözölték a havonta egyszer, Bákóban magyar nyelven bemutatott szentmise bevezetését – közölték; tovább küzdenek azért, hogy rendszeres magyar nyelvű misékre kerülhessen sor a csángó falvakban.

Forrás: S4C.news

Fénykép: Csúcs Mária, romkat.ro