Pap rácsok mögött

By 2018-04-05Hírek

Miután fény derült házasságon kívüli gyermekére egy mexikói papnak le kellett mondania érsekségi szóvivői tisztségéről. Ezután egy másik egyázmegyében iskolalelkészként folytatta pályafutását, ahol több kiskorú gyermeket is molesztált.

Mexikóban 90 év és 7 hónap börtönbüntetésre ítéltek egy papot gyermekmolesztálás miatt. Helyi tudósítások szerint a 60 éves Jorge Raúl Villegas Guanajuato szövetségi állam leóni érsekségének szóvivője, majd ezt követően Irapuato város egyik egyházi iskolájának gyóntatóatyája volt.

A rendelkezésre álló információk alapján két 14 éves diákjának megerőszakolásával vádolják. A pap ellen további három panaszt nyújtottak be kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmény gyanúja miatt.

Bántalmazás gyónás címszó alatt

2014-ben Villegast a főérsek nyugdíjazta, miután kiderült, hogy a bíróság korábban házasságon kívüli gyermeke után tartásdíj megfizetésére kötelezte.

Ezt követően kisegítő lelkészként dolgozott, majd 2016-ban kezdte meg munkáját, mint piszichológiai tanácsadó egy irapuatoi egyházi okatási intézményben. Itt erőszakolta meg gyónás címszó alatt a két 14 éves fiatalt. A papot később a bántalmazott gyermekek szülei feljelentették.

Irapuato püspöke elítélően nyilatkozott a pap tetteiről.

„Az egész egyház nevében bocsánatot kérünk az áldozatoktól.”

– mondta Enrique Díaz Díaz. Elődje José de Jesús Martínez Zepeda elmondása szerint nem tudott arról, hogy Villegas az érsekségének területén dolgozott.

Több tanú azonban megerősíteni véli, hogy szentmisét is mutattak be együtt. Az áldozatok védelme bejelentette, hogy feljelentést kívánnak tenni mind Martínez püspök, mind pedig az oktatási intézmény ellen.

Villegas a bíróság által megszabott 90 év helyett 60 évet kell, hogy rácsok mögött töltsön.

Rövid időn belül ő a második pap Mexikóban, akit elítéltek gyermekbántalmazás miatt, két héttel ezelőtt Mexikóvárosban egy lelkész 63 évet kapott.

Forrás: www.katolisch.de

Fordította: Deák Roland