Egy millió katolikus az abortusz ellen

By 2018-04-05Hírek

Mindezidáig Dél-Koreában szigorú abortusztörvény volt érvényben, ami most megváltozhat az Alkotmánybíróság felülvizsgálata után. Az ország katolikusai nem nézik tétlenül a dolgot.

A Dél-Koreai Katolikus Püspöki Konferencia több mint egy millió aláírást tartalmazó, az abortusz legalizálása ellen irányuló petíciót adott át az Alkotmánybíróságnak. A bíróság április 24-én felül szeretné vizsgálni a most is hatályban lévő, szigorú törvényt. Az egyház ellent mond „az ártatlan életek kiontásának” idézi az Ucanew ázsiai hírszolgálat Hyginus Kim Hee-joong von Kwangju érseket.

2017-ben 230.000 abortuszpárti polgár egy az elnönek benyújtott petícióban követelte a bevatkozások legalizálását. A művi terhességmeszakítás Dél-Koreában szigorúan tilos, a törvény csak kevés esetben enged kivételt, például nemi erőszakból származó terhesség fenállásakor vagy az anya életének veszélyeztetésekor.

A dél-koreai alkotmánybíróság 2012-ben még a liberalizáció ellen volt:

„Az áldott állapotban lévő nő önrendelkezéshez való joga semmiképp sem írhatja felül a magzat élethez való jogát.”

– hangzott el akkor.

Dél-Koreában a keresztény hit dominál, azonban az 52 milliós népességű ország állampolgárainak döntő többsége hitetlennek vallja magát. 8,6 millió dél-koreai valamelyik protestáns felekezethez tartozik, ennél kevesebben 5,1 millióan a katolikus egyházhoz. A buddhizmus a maga 10,7 millió követőjével az ország második legnagyobb hitközösségének számít.

Forrás: www.katolisch.de

Fordította: Deák Roland