Mind kevesebb amerikai katolikus jár szentmisére

By 2018-04-17Hírek

Az évtizedek óta fennálló csökkenő tendencia az USA-ban tovább folytatódik. Mindeközben az ország lelkészei a lelkészképzés megreformálását követelik.

A felnőtt katolikusok csupán 39%-a rendszeres látogatója a szentmiséknek. A Gallup Intézet legújabb kutatása igazolja, hogy a templombajárók száma továbbra is csökkenést mutat. A jelentés szerint már az idősebb generáció tagjai is egyre kisebb számban vesznek részt a vasárnapi szentmiséken. A 2014 és 2017 közötti időszakban begyűjtött adatok alapján egyértelműen látszik a visszaesés a 2008 és 2005 között mért 45%-hoz viszonyítva. Ehhez képest

1955-ben a katolikus hívők átlagosan 75%-a járt valamilyen rendszerességgel templomba.

Mivel különösen az ifjabb generáció képviselői azok, akik egyre ritkábban keresik fel Isten házát, a Gallup Intézet kutatói arra következtetnek, hogy a jövőben a számok csak romlani fognak. A legalacsonyabb eredményeket a 70-es években mérték. Az azt követő időszakban megfigyelhető volt ugyan némi fellendülés, amit aztán ismét hanyatlás követett.

Mindeközben a papság körében elégedetlenség lett úrrá. Az Amerikai Katolikus Lelkészek Egyesülete (AUSCP) sokkal inkább előtérbe helyezné a második vatikáni zsinat (1962-1965) pasztorális aspektusait.

Csütörtökön a „National Catholic Reporter”-ben közzétettek egy a Newark bíborosának, Joseph Tobinnak -aki a Püspöki Konferenciában a papképzésért felelős- szánt írást, amelyben hangsúlyozzák, hogy a papoknak jobban készen kellene állniuk arra, hogy önmagukra mint

„Isten és annak népének szolgájaként tekintsenek”.

A katolikus papság érdekképviselete kifogásolja, hogy az aktuális képzés „túlságosan is a lélektani, filozófiai és teológiai nézőpontokra fókuszál”.

Ehelyett a zsinat pasztorális alaptézisei kellene, hogy adják a képzés alapját. A megreformált képzési irányvonalat várhatóan 2019 novemberében mutatják majd be az Amerikai Püspöki Konferencia közgyűlésén.

A 2011-ben megalapított érdekképviseleti szervezet székhelye Ohioban található és eddig körülbelül 1.200 pap a tagja.

Forrás: www.katolisch.de

Fordította: Deák Roland