Gárdisták jövője

By 2018-05-09Hírek

A katolikus svájciakból álló pápai testőrség, palota- és díszőrség, azaz a svájci gárdisták csapatát bővíteni kívánják, de a rekrutálás napjainkban egyre nehezebb. Ezért egy kitételtől már biztosan eltekintenek, mondta a baseli püspök Felix Gmür.

A baseli püspök Felix Gmür nem aggódik a Svájci Gárda jövőjéért. „Lehet, hogy egyre nehezebb a rekrutálás, de akkor még intenzívebben kell kereseni.” nyilatkozta vasárnap a Katolikus Hírügynökségnek (KNA) az új gárdisták tagavató ünnepségén a Vatikánban.

32 újonc tette le az ünnepélyes esküt a testőrség zászlajára. Gmür a luzerni vendégkanton püspökeként vett részt.

A pápai testőrség jelenleg 100 tagot számlál, amit 135 főre szeretnének bővíteni. A testőrparancsnokság azonban a jövőben utánpótlási nehézségekre számít. Ennek oka nem csak az alacsony születési ráta és a svájci hadsereg létszámcsökkentése, hanem az is, hogy a pápai testőrségbe való jelentkezésnek egyik alapfeltétele egy svájci kiképző iskola sikeres elvégzése.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy egyre kevesebb svájci fiatal vallja magát a katolikus egyházhoz tartozónak. Christoph Graf parancsnok az ünnepség előtti sajtókonferencián elmondta, hogy sok jelentkező nem elég elkötelezett hitében.

„Ha csak olyan gárdistákat toboroznánk, akik minden vasárnap részt vesznek a szent misén, akkor a gárda már nem létezne.”

Gmür püspök szerint néhány gárdista csak a Vatikánban ismerkedik meg közelebbről a katolikus tanítással.

A szolgálat iránt érdeklődők, akárcsak a mai fiatalok eltérő mértékben gyakorolják vallásukat. A jelöltek vallásosságát mérő „gyakorlati teszt” nem létezik.

„ Nem kell felmondaniuk a Mi Atyánkat vagy ismerniük az Apostoli Hitvallást, az érdeklődés a fontos.”

A gárdisták „keresik életük útját és egyben Istent is”. – mondta a püspök.

Arra a kérdésre, hogy a Svájci Szövetségi Tanács vagy a Svájci Hadsereg támogatásával orvosolhatóak lennének-e a pápai testőség toborzási problémái a püspök visszafogottan válaszolt.

Szerinte a kérdés inkább az, hogy hasznos lenne-e. „A legjobb reklámot az egykori gárdisták jelentik és a papi hivatalokban terjedő szájpropaganda.” A püspök minden fiatalembert rábeszélne, aki fontolgatja a gárdába való belépést. „Pár hónapja érdeklődött nálam egy fiatal, azt válaszoltam neki: Menj, csak nyerhetsz!”.

A Svájci Gárda 1506 óta létezik. Az éves tagavató ünnepséget rendszerint május 6-án tartják megemlékezvén arra, amikor 1527-ben V. Károly német-római császár zsoldosai feldúlták és kifosztották Rómát (Sacco di Roma).

A harcokban 147 katona áldozta életét VII. Kelemen pápa (1523-1534) védelméért. Manapság az újoncok kétéves szolgáltai időre kötelezik el magukat.

Forrás: katolisch.de

Fordította: Deák Roland