A szabadság szentje – 8. rész –

By 2018-05-09Lelkiség

Imádság, Szolidaritás, Szabadság, Hazaszeretet, ezek a kifejezések szorosan hozzá kapcsolódtak Jerzy Popieluszko atya nevéhez.Fogadjátok szeretettel Dr. Berta Klára írását….

1980. májusában Jerzy Popieluszkot áthelyezik Zoliborzba, a Kosztka Szent Szaniszló templomba káplánként.
Lengyelországban a mély gazdasági krízis átcsap politikai tiltakozásba, megalakul a Szolidaritás Szabad Szakszervezet, milliók csatlakoznak, sztrájkhullám vonul át az országon. A varsói acélművekben, Huta Warsawában a munkások elfoglalják a gyárat.
1980 augusztus 31.-én, vasárnap, munkásküldöttség keresi fel Wyszynski bíborost, papot és misét kérnek a sztrájkoló dolgozóknak.
A gyárhoz legközelebbi templom a Kosztka Szent Szaniszló. Bogucki plébános és a többi papok elfoglaltak, de a rezidens Jerzy vállalja,hogy elmegy a gyárba misézni.
Hatalmas taps köszönti az érkező papot és Jerzy megérti, ezek az emberek Isten segítségét és az Egyház támogatását kérik küzdelmeikhez.Megkérdezi, akar-e valaki gyónni? Leül egy ládára, és a munkások a lábához térdelnek az aszfalton, koszos munkásruhájukban.
Nagyon megrendítő vallomásokat hall,sokan több évtizede elhagyták hitüket. De most a gyár udvarán keresztet állítottak, oltárt rögtönöztek,misét várnak. Jerzy úgy érzi, megtalálta hivatását, ezeket az embereket kell Istenhez vezetnie.
Később barátai úgy látták, attól a pillanattól, hogy átlépte a gyár kapuját, végig a munkásokkal maradt, egészen haláláig. Nem kapott hivatalos kinevezést,de nyilvánvalóvá vált:
Ő lett a Szolidaritás papja.
Először úgy tünt, mintha győztek volna, a kormány elfogadja a sztrájkolók követelését. Zoliborzban felszentelik a Szolidaritás zászlait.
De 1981 keserű év: május 13.-án merényletet követnek el a lengyel pápa ellen, május 28.-án, pontosan Jerzy pappá szentelésének évfordulóján meghal Wyszynski bíboros  és december 13.-án Jaruzelski tábornok bejelenti a hadiállapotot.
A Szolidaritás illegalitásba szorul, vezetőit letartóztatják, ezreket internálnak, tízezreket bocsátanak el a munkahelyükről, a ZOMO /politikai rendőrség/ emberei teljesen törvénytelenül verik össze vagy ölik meg a Szolidaritás tagjait.
Lengyel öl lengyelt- mint a testvérgyilkos Káin.
Az Egyház a nép és az üldözöttek mellé áll. Gyülekezési és kijárási tilalom mellett  egyetlen eseményt nem lehet betiltani:
a templomban a szentmisét.
1982.febr. 28.-tól kezdve, minden hónap utolsó vasárnapján misét mondanak  a  Hazáért.
dr. Berta Klára