A szabadság szentje – 4. rész –

By 2018-03-28Egyéb

 Imádság, Szolidaritás, Szabadság, Hazaszeretet, ezek a kifejezések szorosan hozzá kapcsolódtak Jerzy Popieluszko atya nevéhez.Fogadjátok szeretettel Dr. Berta Klára írását….

Amikor továbbtanulásról van szó, Alek Popieluszko mélyen hallgat, senkinek nem mond semmit. Igaz,hogy főleg nyáron segít a szüleinek a mezőgazdasági munkákban, meg az állatok ellátásában, de gyenge fizikumú, fáradékony- alkalmatlan arra, hogy a családi gazdaságban dolgozzon.
Azt is mindenki tudja róla a családban, hogy mindenáron pap akar lenni. Saját plébánosa azt javasolja, jelentkezzen a területileg illetékes Bialystok szemináriumába. Alek viszont Varsóba akar menni.
Ennek anyagi vonzata is van. A teológia fizetős képzés, és Varsóban feleannyi összeget kellene fizetni, mint másutt.
A legfőbb vonzerő azonban Stefan Wyszynski bíboros, az évszázad prímásának személye, aki a lengyel egyház legendás vezetője.
Anyja támogatja, apja viszont ellenzi fia tervét: Kisfiam,mire ez a nagyravágyás? Mi egyszerű emberek vagyunk, minden ismerősünk itt van, Varsó nagyváros, ott nem ismerünk senkit, nem nekünk való hely az.
Anya és fia lehurrogja, Alek életében először vonatra száll Varsó felé. Maga Wyszynski bíboros veszi fel a szemináriumba a vidéki fiút.
Ettől az időponttól gyakorlatilag elszakad a családjától, havonta, vagy még ritkábban látogat haza. Életének új szakasza kezdődik.
Szívszaggató látni a zokogó apát fia halála után:
Ugye megmondtam kisfiam, ne menj Varsóba !
Dr. Berta Klára