A Varsói Érsekség is megünnepli II. János Pál 100. születésnapját

Kazimierz Nycz bíboros május 17-én, vasárnap reggel 9 órakor mond szentmisét a Szent Kereszt bazilikában, amelyet a lengyel rádió is közvetít.

11 órakor Piotr Jarecki püspök vezeti az ünnepélyes szentmisét a varsói katedrálisban, az érsekség hálaadásának jegyében II. János Pál 100. születésnapján.

Azokban a templomokban, ahol Szent II. János Pál relikviáit őriznek, kihelyezik azokat ezen a napon nyilvános tiszteletre, bár a koronavírus-járványra való tekintettel nem lehet azokat csókkal illetni.

A varsói érsekség minden plébániáján hálaadó szentmisét mondanak május 17-én. A hívek megköszönik Istennek II. János Pál életét és pápaságát. Meghallgatják a lengyel püspöki kar elnökségének ez alkalomra írt levelét is.

 

Sok szentélyben kiállítják és feldíszítik a szent pápa ábrázolásait is. A II. János Pál Gondolatainak Centruma együttműködésével több plébánia ideiglenes kiállítást is szervez.

Védőszentjét ünnepli a varsói érsekség első, Szent II. János Pálról elnevezett temploma is Bemowoban (Varsó egyik kerülete).

II. János Pál 100. születésnapján, május 18-án Nycz prímás az „Új Évezred Műve” társadalmi alapítvány szándékára tart szentmisét. Az alapítvány ösztöndíjasai – tanulók és diákok – II. János Pál „élő emlékművévé” válnak. Maga a varsói metropolita vezeti az alapítvány tanácsát. (A mise 20.30-kor kezdődik)

A II. János Pál Gondolatainak Centruma kiadványokkal készült az évfordulóra, egyúttal megnyílik a jp2online.pl portál is.

A zarándokhelyen már megnyitották  II. János Pál és Wyszynski prímás múzeumát is, ahol a látogatók megismerhetik a két nagy lengyel alakját.

Május 18. – a jp2online portál nagy megnyitására kerül sor.

János Pál egy helyen az interneten! A jp2online.pl portálon multimédiás anyagokat, archív képeket és sokinformációt töltöttek fel Karol Wojtyláról.

A projektet a II. János Pál Gondolatainak Centruma, varsói kulturális intézet hozta létre.

awo/archwwa.pl

Fordította: Szakács Katalin

Fotó: idziemy.pl