Újabb nagyszerű kezdeményezés

Az USA és Kanada püspökei május 1-jén felajánlják országaikat Szűz Máriának

Az Egyesült Államok és Kanada közösen megújítják nemzeteik felajánlását a Boldogságos Szűznek és a Mária-hónap kezdetén oltalmába ajánlják országaikat. A hírt közös közleményben jelentette be a két püspöki konferencia a saját honlapján.

 

„Egy nemzet felajánlása Szűz Máriának és az ország Mária oltalmába helyezése emlékeztetni kívánja a híveket a Szűzanya evangéliumi tanúságtételére. Egyben ezáltal közbenjárását is kérjük Fiánál a rászorulókért” – nyilatkozta José Gomez Los Angeles-i érsek, az USA püspöki konferenciájának elnöke.

 

Az egyház imádkozik Szűz Mária oltalmáért

 

A kezdeményezés azt követően született, hogy a Latin-Amerikai és Karib-tengeri Püspöki Konferenciák Tanácsa (CELAM) Húsvétvasárnap felajánlotta tagországaikat a Guadalupei Szűzanyának. „Ez az esemény alkalom az egyház számára, hogy imádkozzon Szűz Mária oltalmáért a legsérülékenyebbek, a betegek gyógyulása érdekében és azok bölcsességéért, akik e szörnyű vírustól szenvedők gyógyítását végzik” – hangsúlyozta Gomez érsek. A főpásztor május elsején helyi idő szerint délután 3 órakor igeliturgiát vezet. Meghívta püspöktársait, hogy egyházmegyéjükben ők is tartsanak hasonló szertartást, amelybe bevonják híveiket is.

 

„Május első napja különleges jelentéssel bír, mert annak a hónapnak a kezdetét jelzi, amelyben lerójuk tiszteletünket a Boldogságos Szűz Mária előtt. Ő lelki és valós értelemben is az édesanyánk”

– fogalmazott Richard Gagnon, Winnipeg érseke és a kanadai püspöki konferencia elnöke. „Hozzá fordulunk és kérjük, hogy erős és anyai imáival segítsen bennünket. Máriának felajánlani magunkat annyit jelent, hogy egységben vagyunk Vele, teljesen Istenre bízva életünket.”

 

Az USA-t már többször is felajánlották Szűz Máriának a püspökök

1792-ben John Carroll, Baltimore püspöke ajánlotta fel először az országot Szűz Mária oltalmába egy pásztorlevelében, amelyben a Mária-tiszteletre buzdított. 1846-ban a baltimore-i tartományi tanács 21 püspöke úgy határozott, hogy a Szeplőtelen Fogantatás Szűzanyját az Egyesült Államok védőszentjévé teszi. Döntésüket egy évvel később IX. Piusz pápa jóváhagyta. A közelmúltban a washingtoni Szeplőtelen Fogantatás nemzeti kegyhely felszentelésekor 1959-ben a püspökök ismét felajánlották az USA-t Szűz Máriának.

Forrás: www.vaticannews.hu

Fotó: www.vaticannews.va