Újabb mártírt adott az Egyháznak Don Bosco Szalézi Társasága

Antonio César Fernández atyát, a nyugat afrikai tartomány papját február 15-én, Burkina Faso-ban lőtték agyon dzsihadista terroristák. César atya Burkina Faso fővárosában, Ouagadougouban szolgált házfőnökként. A nyugat-afrikai tartományba az első misszionáriusok között érkezett: tizenöt évvel ezelőtt Loméban (Togo) kezdte meg a szolgálatát, ahol templomot alapított és novíciusmesterként szolgált 10 éven át.
Az S4C.news-on megjelent cikket változtatás nélkül közöljük.

Az ANS (Szalézi Információs Iroda) tudósítása szerint ez a támadás egy 2015 óta tartó erőszakhullám része, amely most a G5S, a Száhel országok (Burkina Faso, Csád, Mali, Mauritánia, Niger) vezetőinek ötödik kongresszusát követő hetekben felerősödött.

Antonio César atya korábban „felajánlotta az életét Afrikáért, amit most az Úr elfogadott” – írja az ANS.

A legfrissebb hírek szerint Antonio César atya és társai éppen a tartományi káptalan üléséről tartottak hazafelé, amikor fegyveresek megállították őket. Az atyák abban a hitben álltak meg,  hogy egyszerű rutinellenőrzésről van szó. Ekkor a terroristák Antonio César atyát a többiektől elrángatták, majd agyonlőtték. Szerzetestársainak sikerült elmenekülniük. Közben az is kiderült, hogy a terroristák korábban meggyilkoltak négy katonát is, és valószínűleg átvették az őrhelyüket, így tévesztve meg későbbi áldozataikat.

A szalézi rend főnöke, Don Ángel Fernández Ártime az eset kapcsán levélben fordult a szalézi család minden tagjához. A rendfőnök írországi látogatását követően ragadott tollat, hogy megköszönje a szalézi család új mártírjának életáldozatát:

„[Antonio César atyát] február 15-én, helyi idő szerint 15:00 órakor 3 lövéssel gyilkolták meg egy dzsihádista támadás során, negyven kilométerre Burkina Faso déli határától. Szerencsére a két másik rendtárs, akik vele voltak, túlélték a támadást. Éppen Loméból (Togo) tartottak hazafelé, ahol a Nyugat-Afrika Tartomány (AFO) első tartományi káptalanján vettek részt.”

A rendfőnök levelében kiemelte, hogy

„Antonio César rendtársunk életét ok nélkül ontották ki. Egy jó ember volt, Isten embere, aki az Úrhoz hasonlóan azzal töltötte életét, hogy jót tegyen, mindenekelőtt szeretett afrikai népe körében. Antonio César 72 éves volt, 55 évnyi szerzetesi és 46 év papi szolgálattal a háta mögött”.

A rend vezetése néhány hónappal ezelőtt találkozott a mártír pappal Burkina Fasóban, pontosabban az Ouagadougou közösségben, ahol igazgató és plébános volt.

„Antonio Césart hozzáadhatjuk a Egyház számos mártírjához (akik közül sokan szaléziak és a Szalézi Család tagjai). Arra hívlak benneteket, hogy adjunk hálát az Úrnak rendtársunk, Antonio César atya csodálatos életéért. És kérjétek az Atyát, hogy segítsen az emberiségnek, hogy véget vessen az erőszaknak. Antonio César atya véráldozata növelje hűségünket Jézus iránt, és adjon erőt azoknak a fiataloknak, akiket Isten az Ő Országának építésére hív” – írta üzenetében a rendfőnök.

Nyugodj békében, Antonio César atya!

Forrás: S4C.news