Több tízezer fiatal

By 2018-06-04Hírek

2018. június 2-án huszonkettedik alkalommal találkoztak Poznan közelében, a Lednica mezőn a lengyel fiatalok, hogy együtt ünnepeljék a keresztény hit ajándékát. A közel 85 ezer fiatalt üzenetében Ferenc pápa is üdvözölte.

A legnagyobb lengyelországi katolikus ifjúsági találkozót 1997-ben, II. János Pál pápa hatodik lengyelországi zarándokútja alkalmából szervezte meg először a 2015-ben tragikusan elhunyt Jan Góra domonkos atya (földi maradványa Lednicai mezején nyugszik, Szent II. János Pál mellszobra tövében).

„Jestem”, vagyis „Jelen vagyok” – ezzel a mottóval rendezték meg szombaton a 22. Lednicai Ifjúsági Találkozót. Az idei évben, amikor függetlensége visszaszerzésének 100. évfordulóját ünnepli Lengyelország, a találkozón részt vett Andrzej Duda köztársasági elnök is, aki lengyel zászlókat ajándékozott a résztvevőknek. A találkozó résztvevőinek Ferenc pápa külön üdvözletet küldött.

A résztvevőket reggel 8 órától várták a lednicai mezőn, ahol szentgyónáshoz járulhattak. 12.00 órakor közösen elimádkozták az Úrangyalát, majd 15.00 órakor az Irgalmasság Rózsafüzérét. A találkozó hivatalosan az ereklyékkel való ünnepélyes bevonulással vette kezdetét, amelyben részt vett többek között a lengyel köztársasági elnök, Andrzej Duda, Lengyelország prímása, Wojciech Polak érsek valamint a Lengyel Püspöki Konferencia elnöke, Stanisław Gądecki is.

A találkozó megnyitóján P. Paweł Kozacki, domonkos tartományfőnök a lednicai találkozók kezdetét idézte fel.

Ezt követően Lengyelország prímása kifejezte örömét, hogy a lengyel fiatalok ismét ilyen nagy számban gyűltek össze a lednicai mezőn. – Örülök, hogy úgy jövünk ide, mint egy forráshoz. Jan atya mondta, hogy ezen a helyen magunk elé képzelhetjük Jézust, aki a Galilei-tóhoz hasonlóan, a Lednica vizén jön felénk. Azért jövünk ide, hogy Jézussal találkozzunk és hangosan kimondjuk: „Íme, itt vagyok, Uram!” – mondta a gnieznoi metropolita.

„Köszönöm, hogy vagytok”

Itt vagyok, és köszönöm nektek, hogy vagytok. – kezdte beszédét a köztársasági elnök. – Meghatódva nézlek benneteket az idei különleges évben – amikor a függetlenség visszanyerésének 100. évfordulóját ünnepli Lengyelország. Van lengyel ifjúság, együtt van, énekel, imádkozik, közösséget épít és felettük fehér-vörös zászlók lobognak. Nagyon köszönöm ezt nektek – mondta.

Az elnök megköszönte a fiataloknak, hogy elfogadták tőle az ajándék zászlókat. – Vigyétek haza magatokkal, őrizzétek, tiszteljétek.

Ti vagytok a következő generáció, a lányom generációja – hangsúlyozta Andrzej Duda – akik a jövőben tovább építitek hazánkat. Hiszem, hogy a jelenlétetek, a közösségépítés által hazánk évről évre szépülni fog azzal, amivel hozzájárultok fejlődéséhez. Az Úr néz benneteket az égből, mosolyog és örül, hogy együtt vagytok. Valahol az Úr trónjánál bizonyára örül Mieszko fejedelem is, hogy emlékeztek és kitartotok amellett, amit több mint ezer éve a legfontosabbnak tartott Lengyelország számára – a keresztény hit mellett, amire később felépült egész nagy és nagyszerű hagyományunk, amelynek köszönhető állami létünk és az, hogy mindig meg tudtuk védeni magunkat Grünwaldnál, Bécsnél, majd 1920-ban Varsónál – mondta az elnök.

Andrzej Duda a nemzeti zászlók mellett az ősi lengyel Mária-ének, a „Bogurodzica” (Istenszülő) legrégebbi kéziratának másolatát ajándékozta a fiataloknak. Az ajándékot eredetileg Krzysztof Szopiński ezredes ejtőernyős ugrással hozta volna el a Lednica tóhoz, de ezt az időjárási körülmények megakadályozták.

Viszonzásul a köztársasági elnök a találkozó jelképes ajándékát vehette át a résztvevőkkel együtt. Ez idén egy tükör volt az Úr Jézus gravírozott képével. A tükörnek köszönhetően – ahogy a szervezők mondják – Jézus szemébe nézhetünk, és azt is megláthatjuk, ahogy Ő ránk néz, megláthatjuk magunkat Isten szemében.

Andrzej Duda a találkozón együtt énekelt a fiatalokkal és közös táncukba is bekapcsolódott.

„Állj fel és gyere ide középre!”

20.00 órakor kezdődött az ünnepi szentmise, amelynek főcelebránsa Wojciech Polak érsek volt. Szentbeszédet mondott Grzegorz Ryś érsek. A łódzi metropolita beszédében azt hangsúlyozta, hogy ma is mindnyájunknak szól Jézus felszólítása: „Állj fel és gyere ide középre!”. Az embernek kell az Egyház középpontjában állnia. Neked kell ott állnod. Krisztus azt akarja, hogy te légy az Egyház középpontjában. Krisztus nem keresi a maga dicsőségét. Nem azért hívott ide bennünket, hogy azt mondja: „Nézzétek, itt vagyok!” Ő azért gyűjtött itt össze bennünket, hogy azt mondja: melletted vagyok, érted vagyok, rád figyelek.

A szentmise evangéliumára hivatkozva Ryś érsek hangsúlyozta, hogy a közösség középpontjában az éhes és elsorvadt kezű ember áll. Ám Jézus kivételével senki sem őt látja a középpontban. Hanem az előírást. Jézusnak nincs joga bármit tenni, mert ez ellenkezik a szombat törvényével. Jézus kétszer száll vitába a vallásos emberekkel arról, hogy ki legyen a hit középpontjában. Azt mondja nekik, hogy az éhes embernek kell a középpontban állnia, az embernek az ő gyengeségeivel, és nem az előírásoknak – hangsúlyozta az érsek.

Jézus azt mondja: melletted vagyok, te vagy a középpontban, rád figyelek, a lelkedbe nézek. Nem csak a felszínt nézem. Azt nézem, mit tesz a betegséged a lelkeddel. Ezt jelenti középpontba állítani az embert – meglátni a lelkét, megmenteni a lelkét, meglátni azt, ami benne rejlik, meglátni a vágyait, az álmait, a reményeit…

Állj a középre, ne félj. Isten akarja, hogy középre állj, ne szégyelld magad. Engedd, hogy rád tekintsen, mert Ő a szívével lát és a pillantása a lelkedig hatol, és megmenekül a lelked – buzdította a fiatalokat Ryś érsek.

Lednica és Szent II. János Pál

21.37-kor „II. János Pál – szabadságunk atyja” mottóval idén is megünnepelték a résztvevők „II. János Pál óráját”. A lengyel pápával kapcsolatos új momentum volt az idei találkozón az a fotel, amelyen II. János Pál a lengyel parlamentben ült.

A résztvevőknek Ferenc pápa külön üdvözletet küldött. A találkozó témáját idézve a Szentatya arra buzdította a fiatalokat, hogy életük minden pillanatában igyekezzenek Jézusra figyelni és az Ő szemével tekinteni magukra, és vegyék észre azokat, akiknek szükségük van rájuk. „Hazátok függetlenségének 100. évfordulóját ünnepelve Szent II. János Pál pápa gesztusával csókoljátok meg nevemben is a lengyel földet. Mária, Lengyelország Királynője oltalmába ajánllak és szívből megáldalak benneteket” – fejezte be üzenetét Ferenc pápa. Miután meghallgatták a pápa üdvözletét, a fiatalok megcsókolták szülőföldjüket.

Éjfél előtt elcsendesedett a lednicai mező és elkezdődött a Szentségimádás, amelynek célja, hogy felkészítse a fiatalokat Krisztus választására. Az előző évekhez hasonlóan ennek jelképe a Hal-Kapun való átlépés volt, ami a lednicai találkozók záró momentuma.

Forrás: magyarkurir.hu

Fotók: ekai.pl