Szabadságot Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak

By 2018-07-23Hírek

Biztosan Önhöz is eljutott a két székely fiatal, Beke István és Szőcs Zoltán ügye, akiket terrorizmus vádjával ítélt öt év letöltendő börtönbüntetésre a román legfelsőbb bíróság. Azzal gyanúsították őket, hogy bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén, a román nemzeti ünnepre szervezett – 2015. december elsejei – katonai parádén. A vádat röviden petárdák birtoklására, és egy lehallgatott beszélgetésre alapozzák, viszont a tényeket megismerve látszik, hogy valójában azért lettek a román igazságszolgáltatás célpontjai, mert magyarként nemzetükért munkálkodtak.

Számos szervezet és magánszemély állt ki az erdélyi fiatalokért, többek között az Erdélyi Magyar Ifjak, a Fidelitas, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség, a Magyar Ifjúsági Értekezlet, a Magyar Ifjúsági Tanács, a Minta ifjúsági szervezet, a KMKSZ Ifjúsági Szervezet, a Via Nova – Új út és VMSZ Ifjúsági Fórum képviselõi.

Több helyen tüntettek Bekéékért az utóbbi hetekben,Erdélyben és Felvidéken is. Tőkés László európai parlamenti képviselő kézdivásárhelyi felszólalásában kifejtette: jogi és politikai téren is folytatni kell a küzdelmet az igazságért. Úgy véli, Klaus Johannis államfőnek kegyelembe kell részesítenie a két foglyot, nem azért, mert rászorulnak, hanem mert a kiszabadításukra ez a legrövidebb út.

Grüman Róbert, a háromszéki RMDSZ ügyvezető elnöke elmondta, abban bíznak, hogy Bukarestben is észreveszik: a két elítélt nincs magára hagyva, a közösség szolidáris velük, és eredményre vezetnek a rendelkezésre álló demokratikus eszközök.

Tőke Ervin, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke szerint

„A román nemzetpolitika egy olyan útra lépett, amely nem tudjuk hova vezet. Elvittek két székelyt közülünk. Holnap ki lesz a következő? Világos, hogy azt kívánják, hogy megtorpanjunk a jogaink követelésében, és megfélemlítsék azokat a fiatalokat, akik kiállnának nemzetük ügyeiért.”

Dr. Kékesi Raymund jogász is felkarolta az ügyet, felvette a kapcsolatot az elítéltek családjaival, és petíciót indított a CitizenGO oldalán. Az alábbiakban az ő petícióját közöljük, csatlakozzunk hozzá minél többen, és osszuk meg azt ismerőseinkkel!

A petíció itt írható alá. 

Forrás: www.citizengo.org

Fotó: mno.hu