Poszt – Keresztény társadalom

By 2018-06-19Hírek

A Pew Research Institute legfrissebb felmérése szerint ijesztő mértékben megugrott a nem-gyakorló keresztények száma, akik a vallási meggyőződést, a nacionalizmust és a társadalmi kérdéseket jelölték meg fő indokként hitük elhagyására.

A kutatást 15 nyugat-európai országban végezték el, amik magukat még keresztény nemzetnek vallják, holott csekély azoknak a száma, akik legalább egyszer beteszik a lábukat egy istentiszteletre/szentmisére.

A felmérés szerint 91 százalékuk meg van keresztelve, 81 százalékukat keresztényként nevelték, köztük 71 százalék még mindig istenhívő, de csak 22 százalékuk jár rendszeresen pl. templomba.

A legtöbb országban, a nem-gyakorló keresztények teszik ki a legnagyobb társadalmi csoportot a népességben. Az Egyesült Királyságban és Dániában 55 százalék az arányuk, ez Finnországban már 68 százalék. A legkisebb arány Norvégiában (38 százalék) és Hollandiában van (27 százalék). Persze ez sem bizalomgerjesztő adat, tekintve, hogy mindkét országban 40 százalék fölött van azok aránya, akik semmilyen vallásban nem hisznek.

Norvégián és Hollandián kívül, mindenhol a nem-gyakorló keresztények többen vannak az ateistáknál. Ez a csoport azonban számos kérdésben más állásponton van, mint gyakorló társaik.

Négyből mindössze csak egy nem – aktív hívő hisz a Biblia által kijelentett Isten létezésében.

Többségük inkább egy magasabb hatalomban, vagy spirituális erőben hisz. Miközben csak minden harmadik gondolja közülük azt, hogy a kormánynak támogatnia kellene a vallási értékeket és hitet. 45 százalék gondolja csak azt, hogy az iszlám nem összeegyeztethető a nemzeti kultúrával és értékekkel.

A társadalmi kérdéseket illetően a nem-gyakorló keresztények 85 százaléka támogatja az abortusz ilyen-olyan legalizációját, ahogyan 5-ből 4-en a melegházasságot is pártolják.

Az aktívnak mondható hívők esetében (havi egy istentisztelet-látogatás) elterjedtebb a házassággal kapcsolatos bibliai tanítások és konzervatív nézetek védelme.

81 százalékuk szerint csak egy férfi és egy nő szövetsége lehet a házasság, míg 75 százalékuk szerint az abortusz egy meg nem született gyermek meggyilkolása.

A kutatóintézet következő évtizedekre vonatkozó becslései szerint a keresztények száma stagnálni fog. Az alacsony születésszám, a kevés megtérő és a fiatalok körében növekvő ateizmus miatt, 2050-re csak Európa 65 százaléka vallja majd magát kereszténynek. Mindezidő alatt a muszlimok száma megduplázódik, és 6-ról 10 százalékra emelkedik a kontinensen.

Forrás:http://breitportal.hu

Fotó: barankovics.hu