Összefogás az iraki keresztényekért – 2. rész –

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár blogoldalán számol be Közel – Keleti útjáról, amely nálunk is olvasható.

Közel-keleti miniszteri delegációs látogatásunknak már az első, bagdadi napján találkoztunk olyan keresztény vezetővel, akinek az üldöztetés a mindennapok realitását jelenti.

Sako babiloni káld katolikus pátriárka nagyon mélyen át- és megéli pásztori hivatását. A Szent Tamás apostol térítése nyomán megalapított ősi egyház vezetője ugyanis annak ellenére maradt Bagdadban, hogy innen a legtöbb keresztény ember már elmenekült a folyamatos merényletek, vérontás és az egyházi ingatlanok eltulajdonítása miatt.

Találkoztunk olyan lelkésszel, akit az elmúlt években kétszer is elraboltak terroristák! Nekünk is csak nagyon erős fegyveres védelem mellett szabad közlekednünk abban a városban, amelynek utcái képesek pillanatok alatt pokollá változni.

Sako pátriárka azonban nem menekül sehova, hanem marad székhelyén és megalkuvást nem tűrve tevékenykedik az iraki, és azon belül a bagdadi káld keresztény közösség megmaradásáért. Mi pedig büszkék vagyunk, hogy támogathatjuk ebben a törekvésében.

https://www.facebook.com/azbejtristan/