Növekvő keresztényellenesség Európában

By 2018-05-05Hírek

Németországban 2017-ben több mint 100, keresztények ellen irányuló támadást regisztráltak. Egy bécsi jelentés szerint nem csak Németországot, hanem egész Európát érintő jelenségről van szó.

Európában növekszik a keresztényellenesség. Erre a következtetésre jutott a Bécsi Keresztények Elleni Intolerancia és Diszkrimináció Megfigyelőközpontja kedden közzétett éves jelentésében.

A dokumentum több mint 500 keresztényellenes esetet jegyez egész Európából. Ellen Fantini, központvezető szerint az ellenséges magatartások a legkülönbözőbb formákban nyilvánultak meg.

„Korlátozások a szabad vallásgyakorlásban, véleménynyilvánításban, szülői jogokban, valamint fizikai támadások és vandalizmus a templomokban és temetőkben.”

A szakértő figyelmeztetett, hogy az olyan alapvető jogok, mint a szabad véleménynyilvánítás és az ahhoz kapcsolódó lelkiismereti és vallásszabadság könnyen jelentéktelenné válhatnak, ha azok gyakorlására nem minden európai polgárnak van lehetősége.

Fantini hangsúlyozta, hogy a keresztényüldözésnek két fajtáját különböztethetjük meg: Az első, egy magát kereszténynek valló személy ellen irányuló nyílt támadás. A második ennél jóval visszafogottabb, amikor az üldözést a kultúra, a modernitás és az előrehaladás köntösébe bújtatják.

Schick növekvő keresztényellenességre figyelmeztet

A német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) február eleji információi alapján Németországban 2017-ben több mint 100, keresztények ellen irányuló támadást regisztráltak, köztük egy gyilkosságot, kilenc testi sértést és gyújtogatást. Két héttel később a Szövetségi Belügyminisztérium nyilvánosságra hozott egy a Zöldek frakciója által készített felmérést, mely szerint az antiszemita és muszlimellenes bűnelkövetések száma mintegy hússzorosára emelkedett.

A bűnügyi rendőrség adatai alapján az elmúlt év során 1.495 politikai illetve antiszemita indíttatású, 1.069 iszlámellenes és 127 keresztényellenes bűncselekményt jelentettek.

A bambergi érsek Ludwig Schick aggódva beszélt az utóbbi időben Németországban megszaporodott keresztényellenes indíttatású gyűlölet-bűncselekményekről.

„Egyre inkább eldurvul társadalmunk. Mind több muszlim csoportnál figyelhető meg a radikális ideológiák térhódítása, ami társadalmunk más szektoraira is kiterjed. Ez veszélyt jelent a társadalmi összetartásra és egyúttal a békés együttélésre.”

Forrás: katolisch.de

Fordította: Deák Roland