1981. május 13-án, a Szent Péter téren több lövéssel megsebesítette Ali Agca a két és fél éve Szent Péter trónján ülő, II. János Pál pápát.

A 23 esztendős török Ali Agca 1981. május 13-án négyszer lőtt rá a katolikus egyházfőre egy 9 mm-es Browning pisztolyból.

 

Egyértelmű volt a célja

Agca szegény családban született Törökország belső területén, Malatya tartományban. Zűrös gyerek volt, bolti tolvajlásban és bankrablásokban is részt vett, majd belépett a Szürke farkasok nevű, több robbantásért és merényletért felelős szélsőjobboldali szervezetbe.

 

Részt vett egy török újságíró meggyilkolásában, ami után elfogták és 1979 elején lecsukták. Novemberben azonban megszökött, először Bulgáriába menekült, majd két évig utazgatott a Mediterráneumban. 1981. május 10-én már kifejezetten azzal a szándékkal szállt le Rómában a vonatról, hogy meggyilkolja a pápát.

 

Négy lövés

Nem tudni, mi késztette tettére, utólag ő maga is több zavaros, sokszor egymásnak ellent mondó magyarázattal állt elő: szóba került a bolgár titkosszolgálat, a KGB, az iráni kormány, de isteni parancs is. Korábban pedig a börtönben arról írt, hogy II. János Pál az iszlám testvériség ellensége, a kapitalizmus jelképes figurája.

 

Eredetileg ketten hajtották volna végre a merényletet, míg Agca lő, társa robbantással okozott volna pánikot a Szent Péter téren,míg mindketten a bolgár nagykövetségre menekülnek. Végül május 13-án csak Agca lépett akcióba:

 

Két lövés a pápa alhasát érte, egy a bal kezébe, egy pedig a jobb karjába fúródott.

 

Háromszor is megbocsátott

A merénylőt azonnal lefegyverezték a hívők és a biztonsági szolgálat emberei, tettéért 30 évet kapott, de 2000-ben elnöki kegyelemben részesült, méghozzá II. János Pál közbenjárására.

 

Az egyházfő súlyos sérüléseket szenvedett, heteket töltött kórházban, de még ott és akkor, a gyilkossági kísérlet után – amíg még eszméleténél volt – kijelentette: megbocsát az elkövetőnek. Ezt gyógyulása után a Szent Péter téren mondott Úrangyala-imádságában is megismételte, majd 1983-ban harmadszor is megbocsátott, amikor a börtönben meglátogatta Agcát.

 

Ugo Poletti bíboros, a pápa római helytartója pedig évekkel a találkozó után újabb részletről számolt be, mely szerint Agca azt kérdezte II. János Páltól:

„Hogyhogy nem halt meg? Én pontosan céloztam, és az a lövedék halálos volt…”.

A pápa válaszát persze már ismerjük: a fatimai Madonna keze térítette el azt a golyót.

Forrás: 24.hu

Fotó: www.fatima.pt