Marya Mana – az iraki iskola, amire mi, magyarok is büszkék lehetünk

By 2019-01-03Hírek

Van egy különleges iskola Irakban, ami megannyi magyar vonatkozással rendelkezik. A Hungary Helps Program jóvoltából működhet, a csíksomlyói kegyszobor mása díszíti, énekóráján pedig Kodály-módszer segítségével tanítják diákjait. A képes riportot Erbílből, a Marya Mana iskoláról az S4C oldaláról szemlézzük. 

Erbílben, az iraki Kurdisztáni Régió fővárosának szélén található egy iskola melyet, messziről nézve nem is gondolnánk oktatási intézménynek. Tornyainak köszönhetően talán inkább sátorhoz hasonlít az épületegyüttes, így tudnunk kell, mit keresünk pontosan, ha gyorsan akarjuk megtalálni. Ainkawa – Erbíl keresztény negyede – és a “Lebanese Village” nevű lakópark közé ékelődik be külvárosias környezetben.

Az iskola építése során Magyarország jelentős pénzügyi segítséget nyújtott a Hungary Helps Programon keresztül. Az ünnepélyes megnyitóra 2018 márciusában, élénk nemzetközi sajtóérdeklődés keretében került sor. A magyar kormány részéről Balog Zoltán és Azbej Tristan, míg a helyi kabinet képviseletében Pistiwan Sadik miniszter volt jelen, rajtuk kívül Bashar Warda káld katolikus érsek nyitotta meg az iskolát. Az ünnepség során átadták Böjte Csaba ajándékát, a csíksomolyói Szűz Mária szobor másolatát mely hátoldalát az erdélyi gyerekek aláírásukkal látták el. Az oktatás valójában már nem sokkal az ünnepélyes megnyitó előtt elkezdődött – az iskola felügyeletét az Erbíli Káld Katolikus Érsekség látja el.

Az iskola felmenő rendszerben fogadja a nebulókat, egyelőre alsóbb évfolyamok tanulnak, a következő években pedig folyamatosan telik meg az iskola. Jelenleg tizennégy tanár látja el a 122 diák oktatását. A gyerekek angol, kurd és arab nyelven tanulnak, emellett a matematika, a természettudományok oktatása és művészeti képzés folyik az intézményben. A testnevelés két helyen, a műfüves focipályán és a tornateremben zajlik. Benyitunk egy terembe, ahol épp ének órán vesznek részt a diákok: szolmizálnak, a Kodály-módszer segítségével tanulnak itt, Irakban. Büszkén húzom ki magam.

Mivel az iskola szomszédságában lakom, így naponta futok össze a kisdiákokkal és tanáraikkal. Többször látogattam meg őket, és minden alkalommal azt tapasztaltam, hogy pezsgő élet jellemzi a közösséget. A tanítás mellett gyakran szerveznek közösségi programokat, mennek elkirándulni és nagy hangsúlyt fektetnek a művészeti képzésre külön alkalmak keretében is.

A tanárok számtalanszor elmondták, hogy nagyon hálásak a magyar segítségért és mennyire fontosnak tartják azt, hogy a segítség Irakba érkezik ahelyett, hogy az irakiaknak el kellene menniük innen. Mára az egész ország területén alig háromszázezer keresztény maradt, nagyrészük pedig itt, Erbílben lakik – fontos a kereszténység egyik ősi és erős bástyájának megőrzése.

Ebben pedig jó részt venni.

Szöveg és képek: Fehér Bertalan
Forrás: S4C.news