Szijjártó Péter Brüsszelben a Közel-Kelet etnikai és vallási konfliktusainak áldozataira fókuszáló harmadik nemzetközi konferencián hétfőn kijelentette, hogy Magyarország olyan stratégiát folytat, amely azt segíti, hogy az elüldözött közel-keleti keresztény közösségek visszatérhessenek szülőföldjükre, akik pedig otthon maradtak, emberhez méltó életet élhessenek.

A külgazdasági és külügyminiszter magyar újságíróknak elmondta, hogy Magyarország folytatja már megkezdett közel-keleti politikáját, amelynek keretében már több mint hárommilliárd forintot biztosított arra, hogy iskolákat építsenek, kórházakat újítsanak fel a térségben és ösztöndíjakat adjanak a fiatal keresztények számára.

Magyarország 200 katonával járul hozzá az Iszlám Állam ellen sikeresen harcoló nemzetközi koalícióhoz.  Az akciók során a terrorszervezet elveszítette a korábbi területeinek mintegy 98 százalékát, ez azonban újabb kihívást jelent, ha sikertelen a helyiek visszatérésének segítése, akkor a megüresedett térségek újra a terrorszervezet bázisaivá válhatnak.

A régió és Európa biztonsága azt kívánja meg tehát, hogy a nemzetközi közösség komolyan segítse a keresztény közösségek visszatérését azokba a térségekbe, ahol korábban évszázadokon keresztül éltek. Magyarország ezért azt várja a közösségtől, hogy biztosítsa a visszatéréshez szükséges biztonsági és pénzügyi garanciákat, valamint azt, hogy a helyzet alkalmas legyen mindennapi élethez – tette hozzá.

Magyarország 460 millió forintot biztosít Libanon számára 33 keresztény templom és emlékhely felújítására, a munkálatokat a helyszínen már megkezdték. Mint elmondta, a Vatikán államtitkárával folytatott tárgyalásokon ezen túlmenően arra is kérte a Szentszék képviselőjét, legyen figyelemmel a marosvásárhelyi katolikus líceum helyzetének megoldására.

Magyarország abban bízik, hogy a szeptemberi tanévnyitóig megoldás születik a kérdésben, arra is kérte a vatikáni diplomatát, járjon közben annak érdekében, hogy a csángóknak meglegyen a lehetősége saját anyanyelvükön részt venni a katolikus szentmiséken.

Forrás: KDNP Külügyi Szakbizottság