Keresztények segítsége

By 2018-05-24Hírek

Május hónapja, Mária hónapja. Ilyenkor a templomokban elimádkozzuk a Lorettói litániát és benne köszöntjük Máriát szebbnél szebb szavakkal. Az imádságban benne foglaltatik, hogy Mária keresztények segítsége. Ennek a titulusnak ünnepén, május 24-én, nézzük meg a megtisztelő cím eredetét. 

Szent V. Piusz pápa mindent megtett az egész keresztény világot végveszélybe tipró török birodalom ellen. Mohács után 1526-ban minden elveszni látszott.

1541-ben elesett Buda. 1568-ban már adott Miksa magyar királynak 30.000 aranyat a végvárak védelmére, de a török előnyomulás feltartóztathatatlannak látszott.

Szövetséget hozott létre a török tengeri haderő ellen Velencével és Spanyolországgal.

Az imában bízott azonban legjobban. A rózsafüzér imádkozását szorgalmazta, de ő maga is környezetével kitartóan imádkozta.

Így volt ez az egyesült keresztény sereg és a túlerőben levő török hajóhad Lepantó melletti összecsapása idején is 1571. október 7-én.

A rózsafüzért imádkozva a pápa sugallatban értesült a győzelemről, és elrendelte minden október 7-én „Mária, Rózsafüzér Királynője” ünnepének megünneplését.

Ugyanakkor a „Keresztények Segítsége” megszólítást is a hívek imáiba ajánlotta. 1571 óta ez a megszólítás a lorettói litánia fohászai közt szerepel.

Forrás: www.katolikusradio.hu

Kép: catholicexchange.com