Katolikus székesegyház épül Bahreinben

By 2018-06-28Hírek

Az Arab-félsziget országaiban az iszlám államvallásnak számít. Ennek ellenére  Bahrein királya 2013-ban engedélyezte egy keresztény templom megépítését, melynek alapkőletételére nemrég került sor.

A Bahreini Királyságban megkezdődtek a katolikus székesegyház építési munkálatai. A „Kirche in Not” pápai segélyszervezet keddi beszámolói alapján a templomnak egy a fővárostól, Manamától 30 kilométerre délre fekvő, Awali nevű kisváros ad majd otthont.

Az „Arábia Nagyasszonya” titulust viselő templom az észak-arábiai apostoli vikariátus területén élő több mint két millió katolikus  hívő szellemi központjaként szolgál majd a jövőben.  „Az alapkőletétel emlékezetes esemény volt.” – mondta Andrzej Halemba a segélyszervezet távol-keleti országokért felelős referense.

Az olasz püspök, Camillo Ballin vezetése alatt álló apostoli vikariátushoz tartozik Bahrein mellett még Kuvait, Katar és Szaúd-Arábia is.

A Bahreini Királyság főként iszlám beállítottságú, ezért sokakat meglepetésként ért, amikor Hamad Bin Isa al Chalifa király 2013-ban hozzájárult a katolikus templom megépítéséhez.

A „Kirche in Not” információi szerint a az észak-arábiai vikariátus katolikus közösségeit szinte kizárólag bevándorlók alkotják, akik túlnyomórészt  Indiából, Bangladesből, valamint a Fülöp-szigetekről származnak. Az etnikai és vallási kisebbségnek számító csoportok diszkriminatív cselemények mindennapos elszenvedői.

„ Az új székesegyház nem pusztán otthont ad majd a bevándorlóknak , hanem a jóakarat látható jeleként az egész régió szimbóluma lesz.”

– nyilatkozta Helamba.

A székesegyház mellett tervezik egy regionális képzési és közösségi központ kialakítását, ahol többek között lehetőség lesz majd a lelkipásztori segítségnyújtáson kívül, nyelvi és kulturális ismeretek közvetítésére is.  „Mindez nagyon fontos azoknak az embereknek, akik dolgozni jönnek az Arab-félszigetre.” – mondta Halemba.

A társadalmi normák ismerete a keresztények számára nélkülözhetetlen, mert egy-egy szabály megszegésével akár az életüket kockáztathatják.”  Ballin püspök a székesegyház építésében a Bahreini Királyság vallási sokszínűség felé való nyitását látja.

Fordította: Deák Roland

Forrás: katholisch.de

Fotó: www.bahraincathedral.org