Kameruni papgyilkosság

By 2018-07-25Hírek

Kamerunban továbbra sincs nyugalom: A túlnyomórészt francia dominanciájú ország angol régiója körüli botrány tovább fokozódik és egy újabb áldozatot követelt, ezúttal egy papot. Az elkövetők kiléte egyelőre ismeretlen.

Kamerun délnyugati részén, Buea tartományi főváros közelében meggyilkoltak egy papot. Asek Bernard, az egyházmegye püspöki helynökének információ szerint a megölt pap, Alexander Sob péntek este barátaival együtt meg szerette volna látogatni Muyuka-ban élő családját.

A város központjában ismeretlenek megállították autójukat és tüzet nyitottak a benne lévő utasokra. A pap a kórházban vesztette életét. Mindezidáig tisztázatlan,hogy a tamadás célpontja kifejezetten Sob atya volt-e vagy csak véletlenül esett áldozatul. A kameruni katolikus egyház egyik szóvivőjének beszámolója szerint már megkapták a fotókat a pap megcsonkított testéről.

Az összlakosság 20 százalékát magában foglaló délnyugati országrész angol nyelvterületnek számít, szemben az ország egészével, ahol a francia nyelv a meghatározó. Számos angol nyelvű kameruni évek óta háttérbe szorítva érzi magát a központi kormányzás által, ezért 2016 ősze óta egyre gyakoribbak a tünetések a francia többség ellen.

Tavaly óta több mint 21.000 ember menekült a szomszédos Nigériába. További 160.000 személyt hontalanként tartanak nyilván. Arról, hogy eddig hány ember vesztette életét a kialakult konfliktusok következtében, nem állnak rendelkezésre számadatok. A katolikus egyház megpróbál közvetítőként fellépni a felek között.

Múlt évben rejtélyes körülmények között hunyt el Bafia, francia egyházmegye püspöke Jean-Marie Benoît Balla. Miközben a kormány által folytatott hivatalos vizsgálat eredményei kizárják az idegenkezűséget, addig a kameruni püspöki konferencia továbbra is úgy véli, hogy erőszakos bűncselekmény áll a háttérben.

Forrás: katholisch.de

Fordította: Deák Roland

Fotó: catholicnewsworld.com