A Magyar Kormány a 2014-2018-as ciklus egyik utolsó döntéseként határozott arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Helyettes Államtitkárság támogatásával az észak-iraki Alkos településen hozzájárul a legutóbbi polgárháborús pusztítás során, az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcokban jelentős sérüléseket szenvedett iskola újjáépítéséhez és kibővítéséhez. A helyettes államtitkárság a megvalósuló projektet 261.170.000 forinttal támogatja a Hungary Helps program keretében.

A közelmúltban Magyarországra látogatott Salar Kajo, az Alkos városhoz közeli Tell-Aszkuf plébánosa, aki találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel és beszámolt a magyar kormányzati támogatásból megvalósult újjáépítésekről. Kiemelte, hogy a projektnek köszönhetően az 1300 elüldözött keresztény családból már közel 1000 visszatért a településre.

Ezt követően született kormányzati felajánlás arra, hogy a Magyar Kormány a Ninivei-fennsíkon lévő Alkos város iskola felújítását is támogatja, amelynek célja, hogy a településről és a környező falvakból elüldözött, majd a harcok után visszatérő keresztény, jazidi és más vallású családok számára a szülőföldjükön való oktatás és nevelés megvalósulhasson.

A központi létesítmény nem csak fiatalok oktatását biztosítja, hanem hivatástisztázó programokat is kínál fiatal felnőtteknek az észak-ninivei térség gazdasági újjáépítésével összhangban. Bár a fenntartó az Alkosi Egyházmegye, a központ minden vallásból és közösségből érkező számára nyitva áll, különösen az elüldözött kisebbségek tagjai számára, akik megkezdték a visszatérést őseik otthonaiba.

A migrációs válság kirobbanása óta a Magyar Kormány határozott és következetes politikája, hogy a legújabb közel-keleti háborúk sújtotta térségek számára a segítséget helyben kell biztosítani, magyar humanitárius segélyekkel támogatni kell az ott élőket a szülőföldön való maradásban. A Hungary Helps program fontos célja továbbá a szülőföldjükön maradt közel-keleti keresztény és más üldözött vallási és nemzetiségi kisebbségekhez tartozó családok megsegítése is. Ezen kormányzati programok nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a humanitárius célkitűzések elérésén kívül az Európát és Magyarországot érő migrációs nyomás csökkenjen.

Forrás: www.kormany.hu