Hungary Helps: magyar támogatással kap új szárnyat egy kongói kórház

By 2019-03-04Nagyvilág

Az S4C.news arról számolt be, hogy magyar segítséggel épülhet új szárny egy kongói kórházhoz. Az alábbi cikk az S4C oldalán jelent meg, amit változtatás nélkül közlünk.

Szemészeti klinikát fejlesztenek a magyar kormány támogatásával Kongóban – tudósított a Hír TV. A támogatott intézményt, a Szent Rafael szemklinikát Hardi Richárd magyar szemorvos és katolikus szerzetes alapította. A Hungary Helps program keretében egymillió eurós támogatással most egy új szárnyat építenek a kórházhoz, és műszereket is vásárolnak.

A magyar kormány támogatását egyházi és kormányzati delegáció vitte Kongóba, a küldöttség – melynek tagja Azbej Tristan álamtitkár, Hölvényi György, az Európai Parlament néppárti képviselője, továbbá Sajgó Szabolcs és Böjte Csaba szerzetesek – később Kenyába utazik.

Azbej Tristan államtitkár és Hardi Richárd szemorvos, misszionárius a támogató díszoklevél aláírásakor.

„Ez egy olyan szemklinika, amely 8 millió embert lát el, ennyi ember tartozik a praxisába. Olyan műtéteket, beavatkozásokat hajtanak végre, amit teljes Kongóban, ami Afrika legnagyobb országa, nem tudnak máshol nyújtani. A támogatásból egy új műtőépületet fognak felépíteni, ennek az alapkőletételén jártunk itt” – mondta a Hír Televíziónak nyilatkozva Azbej Tristan, a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár.

Forrás és képek: S4C.news