Gyújts gyertyát

By 2018-02-08Egyéb

Gyújts gyertyát

Imádsággal és gyertyagyújtással emlékeznek meg az emberkereskedelem áldozatairól csütörtökön este 17 órakor a Szent Rita templomban Szent Bakhita emléknapján.

Bakhita Jozefina 1869-ben született Darfurban, Szudánban. Hétéves volt, amikor arab rabszolgakereskedők elrabolták. Az elkövetkező nyolc évben öt alkalommal adták el.

Az emberrablás okozta trauma miatt elfelejtette születési nevét. Elrablói a „Bakhita” nevet adták neki, ami arabul szerencsést jelent.

Utolsó rabszolgatartója egy olasz konzul volt, aki lánya mellé vette őt dadusnak. Egy alkalommal, amikor a család üzleti útra utazott, Bakhitát és a gyermeket a kanossziánus nővérek gondjaira bízták a velencei katekumenek intézetében. Bakhita itt ismerte és tapasztalta meg Isten szeretetét.

1890-ben keresztelkedett meg és kapta a Jozefina nevet. Amikor a család visszatért és lányukat, illetve Bakhitát haza akarta vinni, Jozefina ellenállt, ezért ügye az olasz bíróság elé került. Ennek köszönhetően nyerte el szabadságát, mivel az olasz törvények nem ismerték el a rabszolgaságot.

1896-ban örök fogadalmat tett mint kanossziánus nővér és az elkövetkező ötven évben élete az egyszerűség, az imádság és mások szolgálatában telt (főként mint a kolostor portása). Mindenki, de különösen az utcagyerekek felé kedvességet sugárzott. Utolsó éveiben betegségekben szenvedett és kínozták a rabszolgaságában elszenvedett kínzások rémképei is. 1947. február 8-án halt meg Olaszországban.

II. János Pál pápa 2000-ben avatta szentté. Ő az első és máig egyetlen szudáni, akit szentté avattak.

Bakhita Jozefina halálévfordulója napjára, február nyolcadikára Ferenc pápa 2014-ben liturgikus emléknapot hirdetett meg, hangsúlyozva, hogy az emberkereskedelem „az emberiség ellen elkövetett bűncselekmény”, ami ellen küzdenünk kell.

Az ünnepnap jelmondata: „Gyújts egy szál gyertyát az emberkereskedelem ellen.”

Az első megemlékezést 2015. február 8-án ünnepelték. A Szentatya akkor így emlékezett meg erről:

„Kedves Testvérek! Ma Szent Bakhita Jozefina szudáni szerzetesnővér liturgikus emléknapja van, aki gyermekként drámai tapasztalatot szerzett az emberkereskedelemről. A szerzetesnő és szerzetes legfőbb elöljárók uniója kezdeményezte az emberkereskedelem elleni ima világnapját. Bátorítom mindazokat, akik elkötelezték magukat, hogy segítsék a rabszolgává tett, kizsákmányolt és erőszak áldozatává tett férfiakat, nőket és gyermekeket. Kívánom, hogy akik kormányzati felelősséget hordoznak, eltökélten működjenek közre e szégyenletes csapás okainak a felszámolásában, ami valóságos, szégyenletes és méltatlan sebe a polgári társadalomnak. Mindannyian érezzük saját felelősségünknek, hogy felemeljük a hangunkat méltóságukban megalázott testvéreinkért” (Ferenc pápa, Angelus Domini, 2015. február 8.).

Február 8-án azóta világszerte az emberkereskedelem áldozataiért gyúlnak fel a gyertyák és hangzanak fel az imák:

Istenünk, aki Szent Bakhita Jozefinát a megalázó rabszolgaság sorából Krisztus jegyeseként istengyermeki méltóságra emelted, hallgasd meg könyörgésünket! Josephine példája nyomán mi is szüntelenül sugározzuk szeretetünket a megfeszített Úr Jézus felé, és állhatatosak maradjunk az irgalmasságban, és fedhetetlenek a könyörületességben, a mi Urunk Jézus Krisztus által. Ámen

 

Kép: iwradio.co.uk