Egyszerűség szentje

By 2018-04-16Lelkiség

Április 16-án emlékezik meg a Katolikus Egyház Soubirous Szent Bernadettről. 1844. február 17-én született a Pireneusok lábánál lévő Lourdesban, szegény családban. 

A Massabielle-barlangban tizennyolc látomása volt, melyben egy csodálatos Hölgyet látott. Az ismeretlen alak a következőket mondta neki:

„Imádkozz a bűnösökért!” 

„Bűnbánat, bűnbánat, bűnbánat!”

A jelenések alkalmával a kis látnok felszólítást kapott arra, hogy kezével kaparjon, és egy csodálatos forrás fakadt a barlang alján. Ez lett a híres lourdesi forrás, amely mai napig ontja magából a vizet. A test és a lélek gyógyulásának forrásává vált a barlang és környéke.

A jelenések után Bernadett nehezen viselte az értetlenkedők, kíváncsiskodók áradatát és minden vágya az volt, hogy eltűnhessen a világ szeme elől. Végre 1868-ban fölvételt nyert a nevers-i Iskola- és Szeretet-Nővérek közé.

Bernadett a kolostorban is sokat betegeskedett. Ha nem volt ágyhoz kötve, akkor a betegszobában szolgálta testvéreit. A háziorvos — higgadt, békés természete és jóságos lelkülete miatt — a legjobb véleménnyel volt róla. Légszomja haláláig kísérte. Tüdővérzések és egyéb komplikációk léptek föl, s különösen nagy kínokat okozott jobb térdének gyulladása.

 

1879. április 16-án halt meg Nevers-ben. Utolsó szavai ezek voltak:

,,Szentséges Szűz Mária, Isten Anyja, imádkozz értem, szegény bűnösért!”.

A teste nem látott romlást, ma is épen őrzik. 1925-ben boldoggá, 1933-ban szentté avatták.

Bese Gergő