Egyházellenes irányt vett az AfD

By 2018-07-20Hírek

Választ ad a radikális jobboldali AfD a Bajorországot egyedül kormányzó CSU stratégiájára: míg Markus Söder tartományi miniszterelnök kereszteket helyeztetett ki a közhivatalokban, az Alternatíva Németországnak most leveteti őket az októberi választások előtt.

Legalábbis képzeletben: a bevándorlás- és egyben muszlimellenes párt a keresztény egyházak ellen fordult, azok szimpátiájára számítva, akiknek elegük van a főleg katolikus befolyásból a második legnépesebb, 13 milliós német tartományban. Az AfD szakítana a történelmi keresztény egyházakkal, felmondaná a velük kötött konkordátumot.

„Az AfD nem a vallási közösségek bármiféle állami támogatását akarja, hanem az állam és az egyház következetes szétválasztását Bajorországban”, olvasható a párt tartományi választási programjában. A magániskolai hitoktatást és a kórházi lelki gondozást sem hajlandók támogatni, ahogyan az egyházi alkalmazottak, így az érsekek, püspökök megélhetését sem.

– Minden falusi plébános az AfD-t pocskondiázza! – mondta egy párttag a Süddeutsche Zeitungnak, de a tömörülés országos vezetői is nyíltan támadták már a történelmi felekezeteket. – Kevés kivétellel az egyházak jelentős része ugyanazt a dicstelen szerepet játssza, mint amilyet a Harmadik Birodalomban – mondta Alice Weidel, az AfD Bundestag-frakcióvezetője.

Az egyházaknak már sokszor az is túl jobbra van, ahol a CSU áll. Reinhard Marx bíboros, münchen-frei­singi érsek tegnap egy lapinterjúban bírálta Söder kirekesztő szavait a „menedékturizmusról”.

A szétválasztás elve vonatkozna a muszlim hitélet finanszírozására is: ez már az AfD-érme másik oldala. Mecseteket nemcsak bajor, de semmiféle más állami pénzből nem lehetne finanszírozni. Így törökből sem, aminek az a jelentősége, hogy a Ditib iszlám szervezet mecsethálózata a török kormányerő befolyása alatt áll a német sajtóbeszámolók szerint. – Az AfD tesz róla, hogy Bajorország ne zülljék le egy iszlamista kebabos bódévá – mondta a tavasszal Katrin Ebner-Steiner, a párt bajorországi alelnöke, amikor egy mecset ellen tüntettek.

A berlini koalíciós kormányban Horst Seehofer belügyminiszter, CSU-elnök szembekerült Angela Merkel kancellárral, a kereszténydemokrata testvérpárt elnökével, amikor azt mondta: „Az iszlám nem tartozik hozzá Németországhoz.”

Kevesebb mint három hónappal a bajor választások előtt a közvélemény-kutatások lesújtók a CSU-ra nézve. A tegnap közölt legfrissebb felmérés szerint veszélyben van a keresztényszociálisok abszolút többsége; a polgárok 38 százaléka támogatja őket. Ez csaknem tíz százalékpontos zuhanás lenne a 2013-as eredményükhöz képest. A Zöldek 16, a szociáldemokraták 13, míg az AfD 12 százalékon áll.

Az uniópártokon belüli ellentétek is megtépázták a CSU népszerűségét; Merkel még Bajorországban is valamivel népszerűbb, mint Söder, különösen pedig Seehofer.

Forrás: magyaridok.hu

Fotó: www.pi-news.net