Bambergi templom gyalázások

By 2018-05-09Hírek

Széttört és megrongált szent szobrok, betört ablakok és leköpött keresztek. Öt meggyalázott és feldúlt bambergi templom után a rendőrség elfogott egy feltételezett elkövetőt, aki elismerte tettét.

A rendőrség és az államügyészség információi alapján a tettes elismerte a bűncselekmények elkövetését. A 25 éves férfi ellen elfogatóparancsot adtak ki köztulajdon megrongálása és lopás súlyos vádjával. A bambergi érsekség szóvivője, Harry Luck így nyilatkozott: „Megkönnyebbültünk, hogy a rendőrségi nyomozások ilyen gyorsan eredményre vezettek.”

A letartóztatott gyanúsított a feltételezések szerint a múlt hét során öt templomban képeket tépett le a falról, szent szobrokat döntött fel illetve rongált meg, ezzel mintegy 20.000 eurós összértékű kárt okozva.

Ezenkívül egy távolabb eső templomból 5.000 euró értékében két fakereszt került eltulajdonításra. Az államügyészség egyik szóvivőjének tájékoztatása alapján ezidáig nem véltek felfedezni vallási indíttatást a bűncselekmények hátterében.

Az 25 éves gyanúsított letartóztatására péntek délután került sor, amikor az egyik piacon újabb rablás elkövetésére készült és a tetthelyen hátrahagyta hátizsákját benne az eltuljadonított értéktárgyakkal együtt.

A táskában a rendőrök megtalálták útlevelét. Később azonban váratlan módon maga a tettes jelentkezett a rendőrségen, hogy elhozza hátizsákját.

A híradások után egy régiségkereskedő jelentette a rendőrségnek, hogy korábban felajánlották neki a két fakereszt átvételét, valamint a hátizsák is további bizonyítékokkal szolgált.

Ugyanezt a modellt viselte egy másik gyanúsított, aki csütörtökön ismételten nyilvánosan köpködött le kereszteket. Az egyik online magazin beszámolója szerint egy helyi lakos tettét követően megszólította és le is fotózta a férfit.

Forrás: katolisch.de

Fordította: Deák Roland