A szabadság szentje – 7. rész –

By 2018-05-02Lelkiség

Imádság, Szolidaritás, Szabadság, Hazaszeretet, ezek a kifejezések szorosan hozzá kapcsolódtak Jerzy Popieluszko atya nevéhez.Fogadjátok szeretettel Dr. Berta Klára írását….

Első plébániája Zabki, Szentháromság templom- itt 1975-ig  szolgál, majd az anini Lengyelország Királynője templomba kerül.
Papi feladatai közé tartozik a hitoktatás, különösen szeret gyerekekkel és fiatalokkal foglalkozni.
Gyakori kórházi kezelései miatt 1979-ben az egyetemi Szt Anna templomnál az egészségügyi dolgozók, nővérek, medikusok  lelkészévé nevezik ki.
Szabadsága alatt utazgat : Ausztria, Jugoszlávia, Bulgária. Magyarországon két alkalommal járt, a Margitszigetről küldött haza képeslapot.Valamilyen okból szobájában őrzi a magyar  nemzeti szalagot.
Háta mögött összesúgnak az emberek:
Lehet, hogy ez  a fiatal pap szent lesz?
Az anyai nagymama Kalinowski lány, egyik húga- Mary Kalinowski sok évtizede az Egyesült Államokban, Pennsylvaniában, Pittsburghben él.
Szoros rokoni kapcsolataikat ápolják, például Mary veszi az első televíziót a Popieluszko családnak.
A kis kedvenc természetesen Jerzy. Kényezteti, öltözteti, személygépkocsit vesz neki és később Varsóban, a Chlodna utcában garzonlakást is vásárol számára.
1974 és 1980 között Jerzy Popieluszko négy alkalommal járt az Egyesült Államokban és Kanadában. Üdült Floridában, Mary Kalinoski elviszi a Niagara vízeséshez is.
Felajánlják neki, maradjon Pittsburghben, legyen az ottani lengyel plébánia papja, de Jerzy azt válaszolja:
Én élni és meghalni is a hazámban, Lengyelországban akarok.
1976-ban Philadelphiában tartják a 41. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. Az amerikai újságban megjelent felvételen a püspökök között áll középen Mindszenty bíboros, a kép szélén látható a fiatal Jerzy fényképezőgéppel. Krisztus két mártírja egy képen.
1983-ban II.János Pál pápa  boldoggá avatja Rafael Kalinowski kármelita szerzetest,aki a wadowicei Kármelt alapította.
Jerzy csak úgy repes  az örömtől:
Mama, te tudtad, hogy van egy szent a családunkban ?
dr. Berta Klára