A szabadság szentje – 5. rész –

By 2018-04-04Egyéb
Imádság, Szolidaritás, Szabadság, Hazaszeretet, ezek a kifejezések szorosan hozzá kapcsolódtak Jerzy Popieluszko atya nevéhez.Fogadjátok szeretettel Dr. Berta Klára írását….

A szemináriumban éppen befejezik az első évet, amikor az egész évfolyamot kötelezik 2 éves sorkatonai szolgálatra, 1966 és 1968 között, Bartoszyce városában.
Speciális alakulathoz kerülnek, melybe kizárólag szeminaristák kerülnek. A katonai vezetés nem is nagyon leplezi a célt: fizikailag és lelkileg is megtörni a kispapokat, eltéríteni hivatásuktól, de legalábbis az államhatalommal kollaboráló, együttműködő pappá nevelni őket.
A testileg is elcsigázott társaságban Alek tartja a lelket, takarodó után a sötétben együtt imádkozzák a rózsafűzért.
Őrmesterük leleplezi őket, Alektől követeli, hogy a nyakában levő láncot a kereszttel és ujjáról a rózsafűzérgyűrűt  azonnal távolítsa el.
Popieluszko közlegény megtagadja a parancsot, sőt bevallja,ő szervezte ezeket a tiltott, közös imádságokat. Példás büntetésben részesül: több alkalommal magánzárka, ő nem kaphat eltávozást, teljes menetfelszerelésben- de mezítláb addig kell a hideg kövön állnia, amíg a lába elkékül.
Nem tud úszni, biztonsági kötéllel a derekán mélyvízbe lökik. Ezzel a pedagógiai módszerrel sem tanul meg úszni, de csak akkor húzzák ki a vízből, amikor már nagyon fuldoklik.
Szüleinek nem is meri megírni katonai élményeit, de a szemináriumi lelki vezetőjének így írt:
Isten segítségével bármilyen tortúrát kellett elszenvednem- nem tudtak megtörni.
A gyenge fizikumú fiatalember azonban megbetegszik: kezeletlen pajzsmirigy-túlmüködése / hyperthyreosis/ miatt krízis, az életet fenyegető állapot alakul ki, csak a gyors műtét menti meg az életét.
Ő maga még a műtét után is azt hiszi, itt a vég, meghal. Szeminarista társai imádkoznak a betegágya mellett. Felépül- de kiderülnek a többi betegségek: Addison-kór- vagyis a mellékvesekéreg elégtelensége, ami csökkent hormontermelést jelent , valamint a vészes vérszegénység / anaemia perniciosa/, mely a B 12 vitamin hiánya, ill.felszívódási zavara miatt alakul ki.
Egyik betegség sem gyógyítható, mindkét betegségnél valószinű az autoimmun eredet. Kezelésükben hormon- és vitamin-pótló therápia szerepel.Ezen kívül gyakori gyomorhurut és szinte állandó felső légúti hurut is kínozza.
Vagyis egész életében állandó gyógyszerszedésre, gyakori kórházi kezelésre és rendszeres orvosi ellenőrzésre szorult.
Boldog Jerzy Popieluszko valahogy minden helyet megszentel, ahol csak megfordult.
Bartoszyce laktanyájában emlékszobát alakítottak ki egykori szálláshelyén, a város pedig emlékművet állított a tiszteletére.
Dr. Berta Klára